24 mar. 2013

Arte martiale

"In the first state, man and sword become one and each other. Here, even a blade of grass can be used as a lethal weapon. In the next stage, the sword resides not in the hand but in the heart. Even without a weapon, the warrior can slay his enemy from a hundred paces. But the ultimate ideal is when the sword disappears altogether. The warrior embraces all around him. The desire to kill no longer exists. Only peace remains."

Ok...zilele astea "bananaind" pe net, am gasit un filmulet cu o fata intr-o competitie de Karate la proba de kata. Fata lucra foarte bine...dar nu asta e partea importanta. Ce m-a intrigat au fost comentariile de la acel filmulet. Foarte multi au inceput sa intrebe care este utilitatea acestor kata, pentru ca practic in lupta nu sunt foarte utile, iar altii chiar considerau ca cei ce practica Karate sau alte tipuri de arte martiale traditionale de fapt nu sunt in stare sa faca fata unei lupte reale si ca totul este inutil, ca daca vor sa invete sa lupte cel mai bun mod este MMA. Atunci am realizat ca foarte multi nu inteleg semnificatia artelor martiale. Asa cum le zice si numele...sunt niste arte. Artele martiale nu sunt doar despre a te bate. De fapt, desi inveti tehnici de lupta esti in acelasi timp invatat sa nu le folosesti decat in situatii cand nu ai incotro. E posibil sa ai centura neagra si sa nu fie niciodata nevoie sa folosesti tehnicile de lupta pe care le-ai invatat. Dar ce vei folosi cu siguranta este stilul de viata pe care il inveti. 

Artele martiale te invata in primul rand respectul, fata de maestru (profesor), fata de colegi, fata de prieteni, fata de adversar, fata de dusmani si de rivali.
Apoi te invata sa perseverezi, sa te ridici atunci cand ai cazut, sa stii sa pierzi si sa continui sa te antrenezi pentru a deveni mai bun, sa iti cunosti adevarata valoare si sa te stimezi pe tine insuti fara a deveni mandru sau arogant. Te invata sa fii in armonie cu tine insuti.
Ce te mai invata este sa dai totul pentru a face un lucru perfect. In Japonia, chiar si in zilele noastre mai exista oameni care se antreneaza in lupta cu sabia (katana), dar la antrenamentele lor, mai important decat sa il invinga pe cel cu care lucreaza este sa execute cat mai perfect tehnica.

Asadar, cineva care practica arte martiale nu are ca scop (sau cel putin nu ar trebui sa aiba) sa invete sa ii bata pe toti, ci sa invete un stil de viata ghidat de anumite valori.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu